Produse tradiţionale din Ciuc (05)
Sunt multe oportunități în Miercurea Ciuc de a cumpăra produse locale tradiționale. În piața centrală, pe lânga standurile cu fructe si legume, sunt oferite permanent, într-o hală amenajată special pentru producătorii autohtoni, o gamă largă de produse tradiționale din carne, lapte și morărit. Pentru promovarea produselor locale se organizează lunar târgul tradițional, de Consiliul Județean Harghita, în fiecare a treia sâmbătă a lunii. Aceste târguri au loc în fața clădirii C.J.HR și în Piața Libertății. Aici, pe lângă produse culinare pot fi achiziționate și obiecte artizanale specifice zonei. Miercurea Ciuc este un adevărat oraș al târgurilor, deoarece pe lângă cele amintite, au loc târguri specifice cu ocazia evenimentelor importante din oraș cum ar fi Zilele Orașului și al Județului, târguri de Crăciun - târgul Delikates, târgul din fața cetății Mikó - și târgul de Paște.

Împărtășiți cu prietenii:


Începe plimbarea

Târg de Crăciun în Piața Cetății

Începe plimbarea

Târg de Crăciun în Piața Cetății

Începe plimbarea

Târg de Crăciun în Piața Cetății

Începe plimbarea

Hala produselor tradiționale

Începe plimbarea

Piața, hala comercianților

Descrieri locații
Târg de Crăciun în Piața Cetății

Consiliul Judeţean Harghita pune accent în ultima perioadă pe promovarea produselor tradiţionale secuieşti, organizând multe târguri, expoziţii şi alte programe dedicate acestor produse de calitate. Un astfel de eveniment este şi târgul de Crăciun de două zile, organizat în Piaţa Cetăţii, care de-a lungul anilor a devenit un obicei obligatoriu în viaţa localnicilor în perioada pregătirilor pentru sărbători. Scopul principal al târgului este, de a oferi ciucanilor mâncărurile festive – cârnaţi uscaţi, sarmalele, colacii – din surse autohtone, pregătite în mod tradiţional. Gama este foarte variată şi largă a produselor tradiţionale, aici găsim produse lactate, panificaţie, carne, precum şi ouă, siropuri, sucuri de casă, şi fructe, legume, miere bio, respectiv obiecte artizanale.
Cu ocazia târgului se amenajează un vicleim cu animale vii, pentru sărbătoarea celor mici.

Hala produselor tradiționale

În centrul localității se află Piața Mare, unde în fiecare miercuri este zi de târg. Cu aceste ocazii gama de produse este foarte largă, iar prețurile sunt mai reduse decât în celelalte zile ale săptămânii. Pe lângă standurile de legume și fructe care se află în aer liber, piața are și o hală acoperită, cu produse de lactate și de carne. Cu câțiva ani în urmă în partea acoperită a pieței s-a amenajat o hală unde se găsesc exclusiv produse tradiționale locale , cum ar fi produse de panificație, ouă de casă, carne macră și mezeluri, lapte de casă, unt și brânzeturi. Acest loc este foarte frecventat și agreat de localnici.

Piața, hala comercianților

Piaţa de legume şi fructe din Miercurea Ciuc se află în centrul oraşului, ascunzându-se după blocurile înalte din spatele clădirii Consiliului Judeţean. Clienţii sunt asteptaţi la piaţă tot anul cu o ofertă bogată de fructe, legume, ciuperci, miere şi alte bunătăţi. Pe lângă sectorul aflat în aer liber – piaţa propriu-zisă - există şi un spaţiu acoperit, unde se găsesc mezeluri, produse lactate şi de panificaţie de producţie locală, preparate în mod tradiţional. Aici putem cumpăra oricând un caş bun, o brânză făcută în satul vecin, sau ouă de casă proaspete , dar aici vând şi tantele de la ţară legumele, fructele şi plantele medicinale din propria lor grădină, sau coacăzele culese din pădure. De la piaţa din Ciuc pe lângă produsele proaspete putem achiziţiona şi murături gustoase sau zacuscă. În timpul iernii o parte din comercianţii din exterior se mută în hală , în primul rând vânzătorii de mere. Primăvara piaţa este „ deschisă” de comercianţii de seminţe de legume şi flori, bulbi, butaşi de trandafiri, sau puieţi de pomi fructiferi, care îşi aşteaptă cumpărătorii pînă în iunie.