Plimbare în natură (09)
Orașul Miercurea Ciuc are multe spații verzi, datorită acestui fapt, nu este necesar să părăsim orașul, dacă dorim să ne bucurăm de liniștea și calmul naturii. În Municipiu există mai multe parcuri, scuaruri, piețe publice bogate în vegetație, unde ne putem plimba printre arbori seculari, covoare de flori și aliniamente, ascultând ciripitul de păsări. În același timp, periferia și împrejurimile orașului oferă posibilitatea unor plimbări și drumeții plăcute în sânul naturii. Găsim multe locuri cu ciuperci comestibile, precum și o gamă largă de plante medicinale, numeroase izvoare cu apă minerală și dulce, băi populare și belvedere cu panorame superbe.

Împărtășiți cu prietenii:


Începe plimbarea

Parcul central

Începe plimbarea

Jégpálya előtti park

Începe plimbarea

Mica pădure

Începe plimbarea

Parcul din fața cetății Mikó cu ulmii seculari

Începe plimbarea

Băile Jigodin

Începe plimbarea

Parcul tineretului

Începe plimbarea

Muntele Șumuleu

Începe plimbarea

Szécseny, cartierul de vile

Începe plimbarea

Băile Harghita

Descrieri locații
Parcul central

Primul spaţiu verde din Miercurea Ciuc a fost realizat în anul 1920, prin plantarea de plopi canadieni. Terenul mlăştinos din centrul oraşului a fost transformat într-un parc la iniţiativa primarului de atunci, Faragó Victor. După ce plopii au “desecat” mlaştina, s-a amenajat un pavilion cu fanfară, unde se ţineau concerte în serile de duminică şi acest spaţiu a devenit cel mai mare parc din oraş. De-a lungul anilor vegetaţia a fost îmbogăţită cu multe specii de arbori, precum tei, sălcii, tui, tisa, 4 tipuri de arţari, mesteceni, brazi, pini, molizi etc. şi arbuşti - astăzi existând peste 50 de specii de plante.
Parcul “ mare” a fost reamenajat recent, astfel mobilierul urban a fost schimbat, precum şi elementele de joacă pentru copii, s-a amenajat un teren de fitness urban şi au fost create mai multe dealuri mici. Acest spaţiu verde, fiind foarte îndrăgit de locuitorii oraşului, este mereu plin de viaţă. Aici se organizează festivalul cartofului în cadrul zilelor oraşului, târguri de produse tradiţionale şi artizanat, concerte şi alte evenimente în aer liber.

Jégpálya előtti park

A Központi parkkal szemközt található a Vákár Lajos Műjégpálya, melyet 1968-ban kezdtek el építeni. A pálya előtt látható szobrot, Tőrös Gábor nagybányai szobrászművész alkotását a csíki hoki 50. évfordulóján, 1979 őszén leplezték le. A létesítmény 1999-ben vette fel Vákár Lajos, egykori jégkorongozó, edző nevét. Forgalmas helye ez a városnak, hiszen a jégkorong tömegeket vonz errefelé, nemcsak a városból, hanem messze vidékekről is.
Az épület jobb oldali szomszédságában szálloda található.

Mica pădure

Cimitirul eroilor este denumit de localnici Mica pădure, datorită caracterului de pădure, deoarece suprafața parcului este terasată, și panta ușor abruptă este populată de brazi, pini și molizi. De-a lungul potecilor, care urmăresc traseul aleilor de odinioară, sunt străjuite de pini seculari. Acest spațiu nu este folosit numai cu ocazia comemorărilor festive, ci și de copii, care aici se dau cu săniuța iarna, iar vara funcționează ca teren de antrenament pentru hocheiști și patinatori. Totodată este un loc de refugiu romantic pentru îndrăgostiți, care preferă liniștea și intimitatea în locul aglomerației urbane.

Parcul din fața cetății Mikó cu ulmii seculari

Parcul reamenajat recent este primul spațiu verde proiectat din Miercurea Ciuc, conform planurilor unor renumiți peisagiști maghiari. În proiect au fost cuprinse detaliat toate elementele parcului, începând cu vegetația bogată, alei, pavaje, mobilierul urban, până la fântâni arteziene și de băut. Decorațiile băncilor, spalierelor, coșurilor de gunoi și ale atâlpilor de iluminat sunt inspirate din motivele populare tradiționale folosite în secuime. În urma reamenajării, a dispărut vechiul parc cu atmosfera romantică, cu vegetația sălbăticită, luându-i locul un spațiu modern, cu design minimalist, transparent, cu forme regulate, care pune în evidență clădirea impunătoare a cetății. Acest parc a devenit un loc preferat al locuitorilor orașului, iar locul de joacă și fântâna arteziană atrag familiile cu copii mici. Vegetația spațiului este deosebit de bogată, începând cu decorul floral multicolor, până la castanii seculari de pe marginea trotuarului, sau ulmul uriaș, aproape de-o vârstă cu cetatea.
În Piața cetății se mai găsesc doi arbori ocrotiți din specia Ulmus glabra, vis-a-vis de parc, la intrarea în clădirea primăriei. Cei doi ulmi seculari atrag privirile cu forma lor deosebită.

Băile Jigodin

Băile Jigodin se află în Defileul Oltului, care leagă Bazinul Ciucului de Jos cu Bazinul Ciucului de Sus. Apa care este folosită în băi, provine din izvoarele reci şi călduţe, care ies la suprafaţă pe malul drept al râului Olt, după ce acesta străbate Munţii Harom şi Şumuleu.
Izvorul din Băile Jigodin, din care sunt alimentate bazinele şi căzile, este izvor de apă minerală cu conţinut de fier şi dioxid de carbon. Odinioară, în apropierea băii erau patru izvoare amenajate cu fântâne de băut şi peste zece izvoare necaptate. Izvorul natural cel mai cunoscut din staţiune, denumit „Sziklaforrás” a dispărut de-a lungul anilor, dar noua fântână amenajată în imediata vecinătate este alimentată din aceeaşi sursă de apă din care provenea izvorul. Apele din Jigodin pot fi folosite şi sunt eficiente în tratamentul mai multor probleme de sănătate, cum ar fi: boli reumatice, boli de rinichi, boli ale sistemului digestiv, cardiovascular şi cel nervos.

Parcul tineretului

Acest spațiu verde a fost denumit Parcul tineretului datorită faptului că în era socialistă aici a fost orașul copiilor. Parcul cu formă pătrată, ușor în pantă, este interesant datorită vegetației haotice. Molizii înalți au peste jumatate de secol, iar mestecenii și castanii sunt preferaţii copiilor. Orașul copiilor de odinioară nu mai există ca atare, dar locul de joacă bine dotat și derdelușul sunt și acum locuri preferate de ciucani. Sportivii care practică orientarea turistică, se antrenează adesea în acest parc.

Muntele Șumuleu

Baia călugărilor a fost realizată în secolul XIX., pe locul de cosit al călugărilor franciscani din Șumuleu Ciuc, prin utilizarea unui izvor de apă minerală cu debit abundent. Călugării au folosit bazinul cu apă minerală pentru baia picioarelor, deoarece apa acestuia avea efecte benefice pentru problemele reumatice. După 1863 pe lângă cea a călugărilor, și studenții din gimnaziu romano-catolic au construit o baie populară proprie. Ulterior s-a format o societate pentru administrarea băii, dar în anii comunismului baia s-a deteriorat complet. Baia călugărilor a fost reconstruită în anul 2006 prin mișcarea de clacă. Momentan accesul la băi este liber, poate fi folosită de oricine. Comunitatea locală respectiv pelerinii care vizitează Șumuleu Ciuc, folosesc Baia nu doar pentru spălatul picioarelor, ci ca și loc de meditație și de rugăciune, deoarece lângă bazinul hexagonal a fost construită și o grădină de rugăciuni în urma ultimei renovări.

Szécseny, cartierul de vile

Szécseny este un cartier al municipiului Miercurea Ciuc, care se află la poalele Munţilor Harghita. Datorită ambianţei plăcute şi a pădurilor dese, Szécseny a devenit un loc preferat al ciucanilor, unde de-alungul anilor s-au construit numeroase case de vacanţă şi chiar şi locuinţe permanente. Această zonă a oraşului este şi o destinaţie ideală pentru drumeţii, plimbări în natură, picnic, alpinism, călărit, iar datorită lacului de agrement şi piscicol aici se poate pescui, sau plimba cu barca. Băile şi ştrandul din Szécseny atrag mulţi vizitatori din Ciuc şi din împrejurimi.

Băile Harghita

Băile Harghita aparţine administrativ de municipiul Miercurea-Ciuc, fiind o staţiune montană de interes local cu scop recreativ şi balnear. Este recunoscută pentru izvoarele de apă minerală şi mofetele vechi de sute de ani, precum şi pentru pârtiile de schi, unde zăpada se pretează pentru practicarea schiului mai mult de patru luni pe an.
Staţiunea este situată la o altitudine de 1200-1400 metri pe partea estică a munţilor Harghita de Ciceu. Din oraşul Miercurea Ciuc se poate ajunge în 20 minute în centrul staţiunii cu maşina sau cu autocarul, pe strada Harghita care are o lungime de 23 de kilometri. Drumul până la staţiune are o lungime de 7 kilometri, pornind de la Platoul Tolvajos (crucea triplă), se află într-o stare bună şi poate fi circulată de regulă şi în timpul iernii.
Iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de condiţiile de zăpadă deosebite din această zonă din octombrie până în mai, iernile de aici fiind lungi şi cu multă zăpadă. Grosimea medie a stratului de zăpadă este de 60-70 de centimetri.
Cea mai mare staţiune a Ţinutului Secuiesc, dispune de 5 pârtii de schi cu dificultate variată (Csipike, Miklós, Kossuth, Ózon respectiv Hópánkó), şi 3 instalaţii de transport pe cablu.
Recent s-a amenajat şi o pârtie specială de snowtubing de 150 m lungime, cu ascensor propriu. Pe lângă pârtiile de schi din 2010 există şi un patinoar în aer liber, care poartă numele de Salvator. Acesta se află în centrul staţiunii, iar primăvara şi vara funcţionează ca teren de sport multifuncţional – fotbal, baschetbal şi tenis.