Natura vindecătoare (06)
Cele mai importante comori naturale din Ciuc sunt apele minerale medicinale, apele minerale de masă și mofetele. Datorită activității post-vulcanice a munților care înconjoară Depresiunea Ciucului, s-au format numeroase izvoare de apă minerală și erupții de gaze naturale, numai în imediata vecinătate a orașului găsim mai mult de 10 astfel de izvoare. După un obicei străvechi, localnicii au captat aceste surse de apă tămăduitoare și au construit bazine, filegorii și mofete din lemn în jurul lor, acestea fiind faimoasele „băi populare”. Acum zece ani a pornit „Mișcarea Claca”, în cadrul căruia multe băi populare au fost reconstruite prin efortul comun al primariilor, localnicilor, meșterilor și voluntarilor din țară și din Ungaria, astfel băile pot fi folosite nu numai în scopuri medicinale.

Împărtășiți cu prietenii:


Începe plimbarea

Izvorul de apă minerală "Maria" din Șumuleu Ciuc

Începe plimbarea

Izvorul din Băile Jigodin

Începe plimbarea

Băile Jigodin - mofete

Începe plimbarea

Izvorul Katalin, Szécseny

Începe plimbarea

Băile Harghita, izvoare de apă minerală

Începe plimbarea

Harghita Băi, mofete

Descrieri locații
Izvorul de apă minerală "Maria" din Șumuleu Ciuc

Izvorul aflat la poalele Munţilor Şumuleu Mic a fost denumit de Benkő Károly în 1853 „apă învolburată”, din cauza debitului şi cantităţii foarte mari de apă minerală bogată în Na-HCO3. S-a păstrat un articol inedit despre acest izvor, publicat de profesorul Imets Fülöp Jákó - fostul director al Gimnaziului Romano-Catolic din Şumuleu – în cotidianul intitulat “Secuimea”, numărul din noiembrie – decembrie, 1883, care sună astfel :
“Călugării franciscani din Şumuleu Ciuc sunt foarte interesaţi şi se ocupă de izvorul de apă minerală de la poalele vestice al Munţilor Şumuleu, terenul aparţinând parţial de mănăstirea lor.” Cele de scrise de profesor sunt confirmate şi de inscripţia datată din 1839, de pe gura izvorului:
“Odinioară am fost realizat din lemn. DarVas VenánCz m-a transformat în piatră, Deja sunt Învolburată şi Veselă, ca Lumea să Bea cu Poftă”
Pe unul dintre cele două vase din piatră ale izvorului se afla cândva următoarea poezie: “Însetatule, ia şi bea, căci sunt bună şi proaspătă şi aici”
Iar pe cealaltă scria astfel: “ Păsările şi bovinele să- şi stingă setea aici”
Ambele semnate de "Bodó Benjamin Sz.-Ferenczes." Mai tîrziu izvorul a căpătat un acoperiş din lemn, care să - l protejeze de precipitaţii. Apa izvorului Maria este foarte îndrăgită de ciucani, şi nu numai, efectele ei benefice asupra sănătăţii fiind cunoscute şi peste hotare.

Izvorul din Băile Jigodin

Băile Jigodin se află în Defileul Oltului, care leagă Bazinul Ciucului de Jos cu Bazinul Ciucului de Sus. Apa care este folosită în băi, provine din izvoarele reci şi călduţe, care ies la suprafaţă pe malul drept al râului Olt, după ce acesta străbate Munţii Harom şi Şumuleu.
Izvorul din Băile Jigodin, din care sunt alimentate bazinele şi căzile, este izvor de apă minerală cu conţinut de fier şi dioxid de carbon. Odinioară, în apropierea băii erau patru izvoare amenajate cu fântâne de băut şi peste zece izvoare necaptate. Izvorul natural cel mai cunoscut din staţiune, denumit „Sziklaforrás” a dispărut de-a lungul anilor, dar noua fântână amenajată în imediata vecinătate este alimentată din aceeaşi sursă de apă din care provenea izvorul. Apele din Jigodin pot fi folosite şi sunt eficiente în tratamentul mai multor probleme de sănătate, cum ar fi: boli reumatice, boli de rinichi, boli ale sistemului digestiv, cardiovascular şi cel nervos.

Băile Jigodin - mofete

Băile Jigodin se află în Defileul Oltului, care leagă Bazinul Ciucului de Jos cu Bazinul Ciucului de Sus. Apa care este folosită în băi, provine din izvoarele reci şi cele călduţe, care ies la suprafaţă pe malul drept al Oltului, după ce râul străbate Munţii Harom şi Şumuleu.
Aici la Jigodin se găsesc izvoarele cu cel mai mare debit din Ciuc, iar din apa acestora alimentează şi un ştrand, un bazin interior şi mai multe căzi. Pe lângă tratamentele cu apă minerală s-a amenajat şi o mofetă, care seamănă cu cea de la Băile Szejke. Gazul natural, introdus în mofetă provine dintr-un izvor de apă minerală carbogazoasă. Mofeta, care funcţionează tot anul, a fost renovată în 2005 de un antreprenor privat.

Izvorul Katalin, Szécseny

Izvorul Katalin se află în vecinătatea Băii Katalin, pe care ciucanii o numesc „Ştrandul Szereda”. Apa izvorului are 22 grade, indiferent de anotimp. Se poate folosi intern – cură de băut - pentru tratarea gastritei cronice şi bolilor renale, sau extern – băi – împotriva bolilor cardio-vasculare, ale sistemului nervos, şi în caz de răceală sau gripă. Cele două bazine ale băii au fost construite deasupra izvorului, cu scopul de a asigura schimbul natural de apă. Astfel, izvorul Katalin se găseşte actualmente vis a vis de Baie, într-un spaţiu verde frumos amenajat, cu o ambianţă plăcută.

Băile Harghita, izvoare de apă minerală

Renumele Băilor Harghita se datorează şi celor multe izvoare de apă minerală cu hidrogen sulfurat şi bioxid de carbon. Dintre acestea s-au păstrat doar puţine, dar importante, care sunt în folosinţă şi actualmente: Izvorul Szemvíz (apă pentru ochi), care conţine o mare cantitate de alaun sau piatră acră, izvorul Vallato – interogator şi izvorul Lobogo – învolburat. Izvorul Vallato şi-a primit numele din cauza temperaturilor foarte scăzute ale apei – 6-7 grade Celsius, fiind singurul izvor cu apa atât de rece din zonă. „Interogatorul” a fost amenajat recent, astfel împreună cu izvorul Lobogo pot fi folosite şi ca băi populare, dar se recomandă şi pentru băut, pentru probleme ale sistemul circulator şi inimă, dar are şi efect antiinflamator. Multe izvoare din Harghita Băi sunt folosite ca ape minerale de masă.

Harghita Băi, mofete

Staţiunea Harghita Băi a fost renumită pentru cariera de exploatarea a caolinei, izvoarele de apă minerală şi mofete. Apa minerală carbogazoasă şi gazele naturale din mofete sunt foarte bogate în fier şi magneziu, confirmând existenţa fenomenului de activitate postvulcanică din Munţii Harghita. Proprietăţile curative şi efectul benefic asupra sănătăţii a gazelor naturale care se emană sub formă de hidrogen sulfurat şi bioxid de carbon, au fost descoperite la începutul secolului 19., atunci au fost amenajate mofetele din Harghita Băi. Actualmente două mofete sunt în funcţiune, care datorită proprietăţilor deosebite şi compoziţiei variate a gazelor, aici se pot trata diferite boli, printre altele guta, reumatismul, artroză, etc.