Locaţii culturale (15)
Municipiul Miercurea Ciuc oferă o gamă largă de evenimente culturale și artistice tot anul. Această viață culturală bogată se datorează în primul rând educației artistice, care se desfășoară încă din anii 1968 cu succes, dovadă fiind numărul mare de pictori, artiști grafici, muzicieni, actori și scriitori originari din Ciuc. În viața culturală a orașului o contribuție importantă are, pe lângă educație și cadrul instituțional împreună cu conducerea locală, oferind șansa și fondurile necesare pentru manifestarea artiștilor. În Miercurea Ciuc există locații speciale, variate și originale pentru toate formele de artă, începând cu numeroasele galerii și muzee vechi, clasice, precum și săli de concerte, de teatru pentru spectacolele contemporane, și nu în ultimul rând spațiile publice moderne, unde se organizează concerte și festivaluri.

Împărtășiți cu prietenii:


Începe plimbarea

Istoria Cetăţii Mikó – expoziţie permanentă în Muzeul Secuiesc al Ciucului

Începe plimbarea

Istoria Cetății Mikó, Cămară

Începe plimbarea

Istoria Cetății Mikó, Camera armelor

Începe plimbarea

Istoria Cetății Mikó, Bucătărie

Începe plimbarea

Istoria Cetății Mikó, Camera fântânei

Începe plimbarea

Casa de Licitații și Galeria Pál

Începe plimbarea

Casa de Licitații și Galeria Pál

Începe plimbarea

Casa de Licitații și Galeria Pál

Începe plimbarea

Galeria revistei „Székelyföld”

Începe plimbarea

Noua Galerie Kriterion

Începe plimbarea

Noua Galerie Kriterion

Începe plimbarea

Galeria de artă a Consiliului Județean Harghita

Începe plimbarea

Galeria de artă a Consiliului Județean Harghita

Începe plimbarea

Galeria de pe strada Kossuth

Începe plimbarea

Siloz, Centrul cultural contemporan

Descrieri locații
Istoria Cetăţii Mikó – expoziţie permanentă în Muzeul Secuiesc al Ciucului

Expoziția permanentă care prezintă foarte detaliat istoria cetății Mikó, unul dintre cele mai importante monumente din Ciuc, a fost deschisă în luna mai al anului 2012. Această prezentare științifică, deosebit de spectaculoasă este rezultatul cercetărilor arheologice și artistice efectuate în ultimii ani. Expoziția este interesantă datorită faptului, că prezintă in situ diferitele epoci ale cetății, arată aspecte ale vieții de zi cu zi și vizualizează arta culinară, lumea soldățească, etc. Vizitatorii sunt întâmpinați de imaginile foarte verosimile ale epocii de aur din perioada domniei lui Bethlen Gábor și ale secolului XVIII. Cele două foruri de bază ale cetății, fântâna de băut și bucătăria, sunt prezentate prin documentare fictive.
Expoziția este completată cu activitatea de pedagogie muzeală, care este recomandată începând cu vârsta școlară, dar poate fi solicitată și de adulți, iar durata unei sesiuni este de 40 – 50 minute.
Program: marți – duminică, între orele 10 și 18 în perioada martie 15 – octombrie 15, și între orele 10 – 17 în perioada 16 octombrie – 14 martie.

Casa de Licitații și Galeria Pál

Cea mai nouă galerie a Ciucului este a 11-a sală de expoziţii din localitate. Proprietarul, Pál Gábor, cunoscut ca fotograf amator, împreună cu soţia, au fondat galeria şi casa de licitaţii în ianuarie 2012, cu scopul de a crea o legătură strânsă între colecţionarii de artă şi artiştii din Secuime. Aici se organizează lunar vernisaje şi licitaţii sub îndrumarea unui curatoriu format din specialişti locali. Pe lângă numeroasele expoziţii invitate din străinătate şi din alte părţi ale ţării, se pune un accent deosebit pe descoperirea şi sprijinirea talentelor locale, astfel, în fiecare an se va alege prin concurs un artist din zonă, pentru care se va organiza un vernisaj în galerie. Deasemenea, sunt deseori oaspeţi în PAG membrii grupului TAG (Transylvanian Art Group), format în 1990 din prima generaţie de absolvenţi ai Liceului de Artă Nagy István din Miercurea Ciuc. In acelaşi timp, ţinând cont de cererea ridicată pentru piesele de artă contemporană pe scară internaţională, PAG şi-a propus să reprezinte artiştii autohtoni şi în străinătate.
Casele de licitaţii nu au trecut pe aceste meleaguri, dar poate vor avea viitor – acesta ar fi visul lui Pál Gábor, şi doreşte să-l realizeze prin această iniţiativă curajoasă.
Din galerie pot fi achiziţionate lucrări de artă contemporană permanent.
Program: luni – sâmbătă, între orele 10-18.
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul web www.palgallery.ro

Galeria revistei „Székelyföld”

În luna decembrie a anului 2009, redacţia revistei culturale „ Székelyföld” (Ținutul Secuiesc), care aparţine de Consiliului Judeţean Harghita şi fundaţia Székelyföld, s-a mutat într-un nou sediu. În această clădire (Strada Tudor Vladimirescu, nr. 5) cu o atmosferă plăcută, de epocă, s-a găsit loc şi pentru o mică galerie, completând activitatea redacţiei. Aici se organizează din două în două luni mici vernisaje ale artiştilor locali, majoritatea expozanţilor fiind ilustratorii revistei Secuimea. Pe lângă expoziţiile periodice, lunar sunt lansate şi prezentate în mod festiv noile numere ale revistei. Vizitatorii galeriei sunt întâmpinaţi mereu de o atmosferă caldă, familiară, de expoziţii interesante şi pot participa la viaţa tumultoasă a redacţiei. Plăcerile pot fi intensificate de un pahar de vin bun savurat în pivniţa clădirii călduroasă iarna, sau în filagoria din curte, vara.
Program: luni – vineri, între orele 8 – 16
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul web www.hargitakiado.ro

Noua Galerie Kriterion

Galeria aflată în posesia Fundaţiei Kriterion, există încă de la începutul anilor 90. În decembrie 2011, când Hajdú Áron, directorul editurii Bookart, a preluat conducerea fundaţiei, a avut loc şi reorganizarea galeriei. Cu această ocazie spaţiul de expoziţii a primit denumirea de „Noua Galerie Kriterion”, adjectivul „noua” referindu-se nu numai la aspect, ci şi la conceptul de funcţionare. Conform acestui concept expoziţiile au loc exclusiv pe bază de invitaţii, încercând astfel să asigure o clasă aparte galeriei, chiar dacă Miercurea Ciuc este un oraş mic. Acest spaţiu atrage vizitatorii prin organizarea de vernisaje ale unor artişti consacraţi străini, dar nici expozanţii autohtoni nu sunt neglijaţi, deoarece în fiecare an, de zilele oraşului are loc expoziţia unui artist local. De obicei vernisajele sunt organizate din două în două luni. Până acum au fost invitaţi să expună în galerie artişti precum graficienii Mircia Dumitrescu, Vásárhelyi Antal şi Jánosi Antal, pictorii Răzvan Alexandru, Duliskovich Bazil şi Gaál József, şi artistul fotograf Tóth György, care a fost solicitat de Yoko Ono să-i facă portretul.
Program: luni – vineri, între orele 10 şi 18.
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul web www.ujkriteriongaleria.ro

Galeria de artă a Consiliului Județean Harghita

Galeria aflată în posesia şi în clădirea Consiliului Judeţean Harghita (Piaţa Libertăţii nr. 5), şi-a redeschis porţile pentru vizitatori pe 30. Oct. 2012. În spaţiul reamenajat se organizau periodic vernisaje şi înaintea modernizării, dar nu a putut funcţiona ca o galerie în adevăratul sens al cuvântului, din cauza caracterului de coridor, de unde se deschideau mai multe încăperi şi scări. Fostul hol, unde erau primiţi membrii partidului comunist în era socialistă, a fost transformat într-o galerie contemporană pe baza proiectului tinerilor arhitecţi din Miercurea Ciuc, András Alpár şi Lőrincz Barna. Acum este o încăpere independentă, separată complet de zona de intrare a Consiliului Judeţean, luminoasă, extravagantă cu pereţi despărţitori mobili. Fiind un spaţiu multifuncţional, este ideal pentru organizarea de vernisaje, proiecţii de filme, conferinţe, târguri şi aşa mai departe.
Unul dintre cele mari atuuri ale galeriei este programul non-stop, datorită serviciului de pază a C.J. HR. Există şi un serviciu de ghid pentru expoziţii, care poate fi solicitat zilnic între orele 9-11, pe adresa de email galleria@hargitamegye.ro.
Mai multe informaţii despre galerie găsiţi pe site-ul web galeria.hargitamegye.ro

Galeria de pe strada Kossuth

În anul 2010, după doi ani de pauză, s-a redeschis galeria de pe Strada Kossuth Lajos (nr. 12, etaj I.), cunoscută odinioară ca Galeria KO.KE.M. – Muzeul şi Galeria de Artă Contemporană. Spaţiul de expoziţii aparţine de Muzeul Secuiesc al Ciucului, şi este în întreţinerea Consiliului Local Miercurea Ciuc. Acest spaţiu multifuncţional modernizat, lărgit, găzduieşte lunar vernisaje ale artiştilor autohtoni şi străini, dar au fost organizate în cei doi ani de funcţionare proiecţii de filme, festival de scurtmetraje, expoziţii de arhitectură şi alte prezentări. Pe lângă numeroasele funcţiuni ale galeriei, cea principală este găzduirea vernisajelor contemporane ale Muzeului Secuiesc al Ciucului, fiind un spaţiu modern, cu design minimalist.
Program: luni – vineri, între orele 12 şi 18.
Mai multe informaţii găsiţi pe site – ul web www.csszm.ro

Siloz, Centrul cultural contemporan

Clădirea silozului din Miercurea Ciuc construită în 1942, a funcţionat ca atare până în anii 2000, dar activitatea de siloz s-a redus şi nu a mai fost profitabilă. Antreprenorul Biro Albin, cel care a preluat clădirea în 2005, a „salvat-o” şi a păstrat-o în starea originală, dăruindu-i noi funcţiuni şi totodată o nouă viaţă. Primele funcţiuni permanente au fost sala de căţărare din subsol şi skatepark-ul din curte. Încet încet clădirea cu o mare valoare arhitecturală şi muzeală, a devenit interesantă pentru asociaţiile civile din judeţ, în primul rând din cauza spaţiilor variate, care au fost bine conservate şi redefinite, unde au putut organiza numeroase evenimente culturale şi sportive. Fiecare etaj dintre cele 8 are propria imagine definită de maşinile şi piesele de mobilier nemţeşti, precum „toboganul” pentru sacii cu cereale, pereţii despărţitori din lemn care au devenit o suprafaţă extraordinară pentru expunerea picturilor şi aşa mai departe. Fiind cea mai înaltă clădire din Miercurea Ciuc, din vârf se deschide o panoramă superbă, de 360 grade. De-a lungul anilor activităţile sportive au fost completate cu diferite activităţi culturale de la expoziţii şi perfomance-uri live de arte plastice, până la teatru, concerte şi petreceri, aşadar din 2010 silozul a devenit „ Centru cultural contemporan”, unde tot timpul se întâmplă ceva, dar şi fără activităţi clădirea în sine merită văzută, pe strada Braşovului, nr. 17, vis-a-vis de magazinul Penny Market.
Program: luni – duminică între orele 17-21