Ciucanii de odinioară (05)
Acest tur virtual al orașului Vă oferă șansa, să cunoașteți istoria, trecutul orașului prin oglinda activității personalităților renumite din Ciuc. Sculpturi, busturi și plăci comemorative ale oamenilor de știință, sportivilor de seamă, primarilor, artiștilor și ale preoților renumiți povestesc despre Miercurea Ciuc. De-a lungul istoriei, aceste personalități și-au adus aportul, ca acest oraș să devină un loc cu o atmosferă plăcută, specifică, o adevărată atracție din punct de vedere vizual și spiritual.

Împărtășiți cu prietenii:


Începe plimbarea

Casa memorială Nagy Imre, hol

Începe plimbarea

Casa memorială Nagy Imre, dormitor

Începe plimbarea

Statuia lui Gál Sándor

Începe plimbarea

Grupul de statui din curtea Liceului Romano Catolic Márton Áron

Începe plimbarea

Statuia lui Domokos Pál Péter

Descrieri locații
Casa memorială Nagy Imre, hol

Patrimoniul material al pictorului renumit Nagy Imre(Jigodin, 25. iulie 1893 – 22. August 1976), poate fi vizitat în casa unde s-a născut artistul, aflată în vecinătatea galeriei, unde sunt păstrate operele lui de artă. Aici se găsesc obiectele personale ale pictorului, în ambianţa naturală, în care au fost lăsate în clipa morţii sale. Această expoziţie a fost completată cu obiectele aduse din apartamentul lui din Cluj, astfel vizitatorii pot vedea unul dintre colecţiile muzeale cele mai complexe din zona Ciucului: începând cu ţigările Nationale, folosite de artist pentru alungarea albinelor, până la ultima pictură începută de el, găsim tot felul de obiecte personale, adunate din viaţa lungă şi bogată a dânsului.
Program: în perioada 15 mai – 15 octombrie, de marţi până duminică, între orele 9-17.
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul web: www.csszm.ro

Statuia lui Gál Sándor

Statuia comemorează personalitatea generalului secui din perioada revoluţiei din 1848-49 şi se află în centrul pieţei care îi poartă numele.
Autor: Statuia este creaţia artistului Nagy Ödön (născut în Ercea, judeţul Mureş, pe data de 1 decembrie 1957). A absolvit liceul de arte din Târgu Mureş, apoi a studiat la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca, secția sticlă şi ceramică absolvind în anul 1984. Din anul 1991 este profesor la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Nagy István din Miercurea Ciuc. Pe lângă lucrările de pictură, grafică, vitraliu, artistul se poate lăuda, deasemenea, cu numeroase opere plasate în pieţe publice, atât în ţară cât şi în străinătate.
Data realizării: Statuia fost dezvelită la data de 15 martie 1998.
Descriere: Gál Sándor s-a născut la Ciucsângeorgiu în anul 1817. A fost general în revoluţia de la 1848–49, iar după căderea revoluţiei paşoptiste a activat ca membru marcant al emigraţiei maghiare. În 1860 a fost fondator al Legiunii Maghiare din Italia. Ca urmare a disputelor politice interne din Italia, ulterior s-a delimitat de emigraţia maghiară ajungând în conflict cu Kossuth Lajos. S-a alăturat Regatului Napolitan, iar în ultimii ani de viaţă a trăit în prizonierat şi a murit în Italia la data de 17 iunie 1866.

Grupul de statui din curtea Liceului Romano Catolic Márton Áron

Statuia prefectului Mikó Bálint: Clădirea Liceului Romano Catolic Marton Aron din Miercurea Ciuc a fost inaugurată la data de 5 iunie 1911. Cu prilejul centenariului au fost dezvelite busturile lui Mikó Bálint, fost prefect respectiv Ujfalusi Jenő, primar de odinioară al orașului. Statuia prefectului Mikó Bálint este un omagiu adus Consiliului Judeţean Harghita, iar cel al primarului Ujfalusi Jenő a fost oferit de Primăria Municipiului Miercurea Ciuc.
Statuia episcopului Gróf Majláth Gusztáv Károly: Bustul aduce omagiu episcopului Gróf Majláth Gusztáv Károly, care a fost iniţiatorul şi finanţatorul construirii clădirii Liceului Romano Catolic din Miercurea Ciuc.
Statuia episcopului Márton Áron: În data de 25 mai 1990, cel mai prestigios liceul din oraşul Miercurea Ciuc, a fost numit după marele episcop catolic Márton Áron, fost absolvent al acestei instituţii de învăţământ. Bustul comemorează personalitatea marelui episcop.
Statuia primarului Ujfalusi Jenő: Clădirea Liceului Romano-Catolic Márton Áron din Miercurea Ciuc a fost inaugurată la data de 5 iunie 1911. Cu prilejul centenariului au fost dezvelite busturile lui Mikó Bálint, fost prefect respectiv Ujfalusi Jenő, primar de odinioară al orașului. Statuia prefectului Mikó Bálint este un omagiu adus Consiliului Judeţean Harghita, iar cel al primarului Ujfalusi Jenő a fost oferit de Primăria Municipiului Miercurea Ciuc.

Statuia lui Domokos Pál Péter

Statuia marelui etnograf Domokos Pál Péter, este supradimensionată, în proporţie de 150% a mărimii naturale, a fost plasată iniţial în proximitatea Bisericii Franciscane, iar în anul 2010 a fost mutată în locaţia actuală. Statuia este opera artistului Bodó Levente.
Despre autor: Bodó Levente (născut la Vlăhiţa, 20 ianuarie 1949) sculptor, având mai multe opere plasate în pieţe publice din Miercurea Ciuc.
Data realizării: statuia lui Domokos Pál Péter a fost dezvelită pe 5 iulie 1998, de ziua renumită a Întrunirii celor 1000 de Fete Secuience, aducând astfel un omagiu iniţiatorului acestui eveniment cultural din regiune.
Descriere: Domokos Pál Péter (Şumuleu, 28 iunie 1901 – Budapesta, 18 februarie 1992): Etnograf, muzicolog, scriitor. Subiecte de cercetare: muzică populară şi istoria muzicii, în special etnografia, lingvistica şi istoria Bisericii Romano Catolice din Transilvania şi Moldova. A avut un aport însemnat în cercetarea şi prelucrarea manuscriselor de muzică populară maghiară. Domokos Pál Péter era profesor la Liceul Romano Catolic din Miercurea Ciuc, dar este renumit şi ca scriitor al ceangăilor, respectiv ca autor al cărţii despre viaţa marelui episcop al Transilvaniei, Márton Áron. A înfiinţat ziarul Csíki Néplap. Totodată a fost iniţiatorul muzeului municipal şi al Întrunirii celor 1000 de Fete Secuience din regiune (1931).