Séta a természetben (09)
Csíkszereda városképét az is jellemzi, hogy bővelkedik zöld övezetekben. Éppen ezért, ha a természet csendjére, nyugalmára vágyunk, nem kell messzire menni, hiszen már a városban is több park, sétány áll rendelkezésünkre, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha nem is egy városban lennénk. Kiszűrődnek a zajok, friss levegő, madárcsicsergés, kellemes árnyék, évszázados fák, hangulatosan kiépített pihenőhelyek, játszóterek teszik élvezhetővé városi sétáinkat. Ugyanakkor a város peremrészei, illetve a környező erdők is hangulatos sétákra, kirándulásokra adnak lehetőséget. Rengeteg gombászóhely, gyógynövények gazdag választéka, ugyanakkor számos ásványvizes és édesvizű forrás, feredő, gyönyörű panorámát nyújtó kilátók növelik a természeti élményt.

Oszd meg ismerőseiddel:


Barangolás indítása

Jégpálya előtti park

Barangolás indítása

A Vár tér parkja

Barangolás indítása

Zsögödfürdő

Barangolás indítása

Ifjúsági park

Barangolás indítása

Szécseny, nyaralónegyed

A túra állomásai
Központi park

Az 1920-as években Faragó Victor polgármester kezdeményezésére alakították ki az első csíki „Sétateret” egy mocsaras területen, kanadai nyárfák ültetése révén. A 30-as években már pavilon és térzene várta vasárnaponként a parkban a látogatókat.
A város legnagyobb parkját a közelmúltban átalakították. A felújítási munkálatok nyomán új padok, lámpák, új játszótér valamint rendezett zöldövezet és nem utolsósorban urbánfitnesz gépek várják a parkba látogatókat. Ez a hely a városlakók kedvelt helye, évente számos nagyszabású rendezvényt tartanak itt: főzőversenyt, szabadtéri fotókiállítást, koncerteket, szabadtéri előadásokat. Ilyenkor a csendes, nyugodt környezetet a fesztiválhangulat váltja fel.

Jégpálya előtti park

A Központi parkkal szemközt található a Vákár Lajos Műjégpálya, melyet 1968-ban kezdtek el építeni. A pálya előtt látható szobrot, Tőrös Gábor nagybányai szobrászművész alkotását a csíki hoki 50. évfordulóján, 1979 őszén leplezték le. A létesítmény 1999-ben vette fel Vákár Lajos, egykori jégkorongozó, edző nevét. Forgalmas helye ez a városnak, hiszen a jégkorong tömegeket vonz errefelé, nemcsak a városból, hanem messze vidékekről is.
Az épület jobb oldali szomszédságában szálloda található.

Kicsi erdő

A helyi önkormányzat tulajdonában levő közel egy hektáros területet, mely a Mikó vár mögötti terület jobb oldalán található, már a XVIII. század közepén is temetkezésre használták. Valószínűleg abban az időben a várban állomásozó osztrák katonaság halottainak volt a temetkezési helye, egyes feltételezések szerint a Mikó vár kápolnáját plébániaként használó szeredaiak is temetkeztek ide. A temetőt az 1851 után felépített Megyei Kórház is használta a XIX. század végéig.
Az első világháború román (64), orosz (54), szerb (15), német (125), osztrák (6), magyar (419), olasz (45), cseh (22) és 373 ismeretlen áldozatának ide temetését követően hősök temetőjeként tartották számon ezt az emlékhelyet. Valószínűleg a második világháborúban is temetkeztek ide.

A Vár tér parkja

Régen a Vár tér nemcsak a város, hanem az egész megye közigazgatási központja volt. Itt láthatóak a város legfontosabb épületei, intézményei: a polgármesteri hivatal, a Mikó-vár, a törvényszék, a régi főtörvényszék épülete, melyben ma a Megyei Kórház Fül-Orr-Gégészet Osztálya működik.
Ez a tér Csíkszereda régi központja, ám még ma is igen forgalmas, hiszen közkedvelt helyszíne különféle kulturális, szabadidős rendezvényeknek.
A város mai elrendezését tekintve, ez a városrész már nem Csíkszereda szó szoros értelmében vett központja, annak inkább a határán helyezkedik el, hiszen, míg a térről egyik irányba a központ fele haladhatunk, addig a Vár tér másik oldalát a Tudor Vladimirescu negyed illetve Csíkzsögöd határolja.
Az utóbbi években jelentős átalakításokat végeztek a téren, melynek következtében a Mikó-vár jóval hangsúlyosabbá, láthatóbbá vált. A téren található játszótér valamint szökőkút új építésű. A tér átrendezésének köszönhetően a vár előtti park is jóval szellősebbé, rendezettebbé vált. A térrendezést követően a váron teljeskörű feljavítást végeztek, ami szintén javított a tér arculatán.

Zsögödfürdő

Zsögödfürdő az Alcsíki- és Felcsíki-medencét összekötő Olt-szorosban terül el. A Harom-Somlyó vulkáni formáit áttörő Olt jobb partján feltörő hideg és langyos források vizét hasznosítják a fürdők.
Az ásványvízforrás valamint a fürdőben használt hideg- és melegvizet tápláló forrás is vasas, magas széndioxid tartalmú. A fürdő környékén egykor négy iható vizű borvízkút és több mint tíz szabadforrás is volt. Az egykori természetes Szikla-forrás mára ugyan eltűnt, de a szomszédságában kialakított borvízkút ugyanazt a vizet hasznosítja. A zsögödi vizek, melyek alkotóelemeikben egymáshoz hasonlóak, számos egészségügyi panasz enyhítésére alkalmasak, úgy mint: reumatikus bántalmak, emésztő- és érrendszeri problémák, vese- és idegbántalmak kezelésére.

Ifjúsági park

Az ifjúsági parkként emlegetett zöld övezet nevét egykori funkciójáról kaphatta, ugyanis a rendszerváltás előtt itt volt az ún. gyermekváros, amelyet a városi gyerekek nagy örömmel használtak.
Az enyhén lejtős, teraszosan kialakított négyzetes parkocskát növényzetének szabálytalansága teszik izgalmassá. Fenyőfái közel több mint fél évszázadosak, gesztenyefái pedig a gyerekek kedvencei. A parkot növényzetének szabálytalansága teszi izgalmassá. Fenyőfái több mint fél évszázadosak, gesztenyefái a gyerekek kedvencei. Az egykori gyerekváros ugyan már nem létezik, de játszótere, szánkózásra alkalmas domjai miatt ma is közkedvelt tér ez a városban. Sportolók, főként tájfutók is gyakran tartanak itt edzéseket.

Somlyó hegye

A Barátok Feredője a csíksomlyói ferences szerzetesek kaszálóhelyén, egy bővizű ásványvízforrást hasznosítva jött létre a XIX. században. A szerzetesek „lábvontatásra” használták az ásványvizes medencét, mivel annak vize csúzos bántalmakra jótékony hatású. 1863 után a barátok magánferedője mellé, a gimnáziumi diákok is fürdőt építettek. Később fürdőtársaság is alakult ennek karbantartására, majd a kommunizmus éveiben a feredő tönkrement. 2006-ban, a fürdőépítő kalákák keretében építették újra. Bárki kedvére használhatja. A helyi közösség és a Csíksomlyóra látogató zarándokok nemcsak lábáztatásra, hanem elmélkedő- és imahelyként is használják, ugyanis a legutóbbi felújítás során a hatszögű medence mellé úgynevezett imakert is épült. 

Szécseny, nyaralónegyed

Szécseny izgalmas kirándulóhely. Piknikezésre, hegymászásra, lovaglásra, halászásra, úszásra, sétálásra, csónakázásra alkalmas terep. Ez, a Csíkszeredához tartozó városrész a városlakók egyik kedvelt hétvégi üdülőhelye, azonban az itt hétvégézők mellett egyre több állandó lakója is van ennek a területnek. A Hargita-hegy lábánál fekvő erdőalj nyugodt, kellemes környezetet biztosít a kikapcsolódni vágyók számára. A Szécsenyi Fürdő, a zsögödivel együtt sok csíki látogatót (fürdőzőt) vonz.

Hargitafürdő

Hargitafürdő Csíkszeredához tartozó, hegyvidéki jellegű, helyi érdekű fürdő- és üdülőhely, amelyet századok óta használt borvízforrásai, mofettái, sípályái valamint a – mára megszűnt – kaolinbánya tett híressé.
1250-1400 m magasan helyezkedik el a Csicsói Hargita keleti oldalán. Csíkszeredával a 23 km hosszú Hargita utca köti össze. Megközelíteni a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő útról, a Tolvajos-tetői leágazástól (Hármas Kereszt) az üdülőtelepig húzódó 7 km hosszú, jó minőségű, télen is mindig járható műúton lehet.
A tél itt hosszú és bőséges havat hoz. A síszezon általában 4 hónapig tart. A hóréteg átlagos vastagsága 60-70 cm.
Székelyföld legnagyobb síközpontja, különböző nehézségi szintű sípályákkal várja a turistákat. Az 5 pálya – Csipike, Miklós, Kossuth, Ózon és Hópánkó – mindegyike modern sífelvonó rendelkezik. Újdonságnak számít a 150 m hosszú hófánkpálya (vagy más nevén „hópánkó” vagy „snowtubing”), amelynek saját felvonója van. A 2010-ben épített Salvator Jégpályában, pedig a korcsolyázni vágyók lelhetik örömüket. A jégpálya nyáron műgyepes futball- és teniszpályaként működik.