Régi csíkiak (05)
Ez a túra várostörténeti ismeretek szerzésére ad lehetőséget neves csíki személyiségek tevékenységének tükrében. Köztéri szobrok, emlékplakettek mesélnek Csíkszeredáról, számos híres egyházfő, városvezető, tudós, muvész és sportoló tevékenységéről, teljesítményéről, melyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Csíkszereda egy vonzó, kellemes várossá váljon nemcsak látványában, hanem szellemiségében, hangulatában is.

Oszd meg ismerőseiddel:


Barangolás indítása

Nagy Imre emlékház, előszoba

Barangolás indítása

Nagy Imre emlékház, hálószoba

Barangolás indítása

Gál Sándor szobor

Barangolás indítása

Domokos Pál Péter szobra

Barangolás indítása

Római Katolikus Főgimnázium szoborparkja

A túra állomásai
Nagy Imre emlékház, előszoba

Zsögödi Nagy Imre festőművész (Csíkzsögöd, 1893. július 25. – 1976. augusztus 22.) tárgyi hagyatéka a művész szülőházában tekinthető meg, amely az alkotásait gondozó galéria szomszédságában található.
Az a tárgyi környezet, amely a művész halálakor a házban volt, megtekinthető itt. Ez kiegészült a kolozsvári lakásából elhozott tárgyakkal. A környék egyik legteljesebb múzeumi kollekcióját szemlélheti meg a látogató: a nemdohányzó mester, méhészkedéskor füsteregetésre használt Nationale cigarettájától kezdve az utolsó, abbamaradt olajfestményig. Személyes tárgyak, melyek hosszú és tartalmas élete során összegyűltek.
Nyitvatartás: Május 15. és október 15. közötti időszakban keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között.
Bővebb információk: www.csszm.ro

Gál Sándor szobor

Az 1848-49-es szabadságharc székely honvéd tábornokának állít emléket a mellszobor, melyet a róla elnevezett – egyik szocreál városnegyeddel szomszédos – tér közepén állítottak fel.
Az alkotóról: A szobor Nagy Ödön (szül. Marosercse, 1957. december 1.) képzőművész alkotása. Középiskolai tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Középiskolában végezte. Kolozsváron, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola üveg-kerámia szakán szerzett oklevelet 1984-ben. 1991-től a Nagy István Zene- és Képzőművészeti Líceum tanára. Festményei és grafikái, kisplasztikái, festett üvegablakai mellett számos köztéri alkotás dícséri munkáját itthon és külföldön egyaránt.
Készítésének ideje: 1998. március 15-én leplezték le.
Leírás: Gál Sándor Csíkszentgyörgyön született 1817-ben. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvéd tábornoka volt, majd annak leverése után a magyar emigráció aktív tagjaként tevékenykedett, és 1860-ban alapítótagja volt az olaszországi magyar légiónak. Az itáliai politikai csatározások során eltávolodott a magyar emigrációtól, összetűzésbe került Kossuth Lajossal, majd ezek után a Nápolyi Királyság mellé állt, és élete vége felé börtönben raboskodott. Olaszországban halt meg 1866. június 17-én.

Domokos Pál Péter szobra

Domokos Pál Péter néprajzkutató másfélszeres életnagyságú szobra eredetileg a Kegytemplom melletti téren állt, 2010-ben költöztették jelenlegi helyére. A szobor Bodó Levente szobrászművész alkotása.
Az alkotóról: Bodó Levente (szül. Szentegyháza, 1949. január 20.) szobrászművész, akinek Csíkszeredában is több köztéri alkotása tekinthető meg.
Készítésének ideje: 1998. július 5-én, az Ezer Székely Leány Napján leplezték le Domokos Pál Péter egészalakos szobrát, így tisztelegve az ünnep egykori kezdeményezőjének. Később, 2010-ben költöztették jelenlegi helyére.
Leírás: Domokos Pál Péter (Csíksomlyó, 1901. június 28. – Budapest, 1992. február 18.) néprajzkutató, zenetörténész és író. Kutatási területe a népzene és zenetörténet. Főleg erdélyi és moldvai vonatkozású néprajzi, nyelvészeti, történelmi és egyháztörténeti kérdésekkel foglalkozott. Munkássága jelentős a magyar zenei emlékek kéziratos forrásainak felkutatása és feldolgozása terén. Könyvet írt a moldvai magyarságról valamint Márton Áron püspökről. Tanított a csíkszeredai gimnáziumban, megalapította a Csíki Néplapot. Kezdeményezője volt a csíkszeredai múzeum létrehozásának és az Ezer Székely Leány Találkozónak (1931).

Római Katolikus Főgimnázium szoborparkja

Mikó Bálint főispán szobra: 1911. június 5-én avatták fel a Márton Áron Gimnázium épületét. A centenárium alkalmából leplezték le Mikó Bálint, egykori főispán és Újfalusi Jenő, akkori polgármester mellszobrát. Az előbbi Hagita Megye Tanácsának, utóbbi pedig Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának megrendelésére készült.
Gróf Majláth Gusztáv Károly szobra: Az iskola építtetőjének állít emléket a bronzból készült mellszobor.
Márton Áron püspök szobra: 1990. május 25-én került sor az iskola névadó ünnepségére. Csíkszereda legjelentősebb magyar tannyelvű középiskoláját egykori diákjáról, Márton Áron püspökről nevezték el. A mellszobor névadójának állít emléket.
Újfalusi Jenő polgármester szobra: 1911. június 5-én avatták fel a Márton Áron Gimnázium épületét. A centenárium alkalmából leleplezték Mikó Bálint, egykori főispán és Újfalusi Jenő, akkori polgármester mellszobrát. Az előbbi Hagita Megye Tanácsának, utóbbi pedig Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának megrendelésére készült.