Kulturális helyszínek (15)
Csíkszereda az év minden időszakában kulturális, művészeti rendezvények gazdag kínálatát nyújtja. Mindez főként annak köszönhető, hogy már 1968 óta létezik itt művészeti oktatás és éppen ezért ma már elmondható, hogy a környéken több száz képzőmuvész, zenész, színész, író, költő él és alkot. Ugyanakkor a város elegendő térrel, megfelelő intézményes kerettel is rendelkezik ahhoz, hogy művészei időről-időre megmutathassák magukat a nagyközönségnek. Klasszikus és kortárs mufajokból egyaránt lehet válogatni mind a zene, mind a képzőművészet, színház tekintetében. Ugyanez elmondható a kulturális helyszínekről is. A klasszikus terek – kőszínház, galériák, múzeumok – mellett számos alternatív helyszínnel is gazdagodott a város az utóbbi években, amelyek már önmagukban is érdekességnek számítanak.

Oszd meg ismerőseiddel:


Barangolás indítása

A Mikó-vár története, állandó kiállítás a Csíki Székely Múzeumban

Barangolás indítása

A Mikó-vár története, Éléskamra

Barangolás indítása

A Mikó-vár története, Fegyverterem

Barangolás indítása

A Mikó-vár története, Konyhaterem

Barangolás indítása

A Mikó-vár története, Kútterem

Barangolás indítása

Pál Aukciós Ház és Galéria, első terem

Barangolás indítása

Pál Aukciós Ház és Galéria, jobb oldali terem

Barangolás indítása

Pál Aukciós Ház és Galéria, hátsó terem

Barangolás indítása

Székelyföld galéria

Barangolás indítása

Új Kriterion Galéria

Barangolás indítása

Új Kriterion Galéria

Barangolás indítása

Megyeháza Galéria

Barangolás indítása

Megyeháza Galéria

Barangolás indítása

Kossuth utcai galéria

Barangolás indítása

Siló, Kortárs Művészeti Központ

A túra állomásai
A Mikó-vár története, állandó kiállítás a Csíki Székely Múzeumban

2012 májusában nyitották meg a térség egyik legjelentősebb műemléképületének történetét bemutató állandó kiállítást a Csíki Székely Múzeumban. Ez a tudományos és látványcentrikus bemutatás az utóbbi évek történeti, régészeti és művészettörténeti kutatásainak eredménye.
A kiállítást az teszi igazán érdekessé, hogy in situ mutatja be a vártörténet különböző korszakait, a hétköznapi élet aspektusait, a korabeli étkezési kultúrát, a katonáskodás világát. A látogatók számára megidézik a Mikó-vár Bethlen Gábor korabeli, majd a XVIII. századi virágkorát. A vár két fontos közéleti fórumát – az ivóvízkutat és a konyha életét – fikciós dokumentumfilmekkel keltik életre, ezáltal ízelítőt adva a várbeli élet mindennapjairól.
A korosztályi sajátosságokhoz igazodva a kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is igényelhető, amely az általános iskolás korosztálytól kezdve ajánlott, de felnőttek is igénybe vehetik. A foglalkozások időtartama 40-50 perc.
Nyitvatartás: Keddtől vasárnapig, a március 15. és október 15. közötti időszakban 10 és 18 óra között, október 16-tól március 14-ig pedig 10 és 17 óra között.

Pál Aukciós Ház és Galéria, első terem

Csíkszereda legújabb galériája a 11. a helyi kiállítóterek sorában. A fotózással kedvtelésből foglalkozó Pál Gábor és felesége által 2012 januárjában megnyitott galéria és aukciós ház (Szász Endre utca 28. szám) abból a célból jött létre, hogy kapcsolatot teremtsen a műgyűjtők és a székelyföldi képzőművészek között. Egy helyi szakemberekből álló szakmai kuratórium gondozásában havonta szerveznek itt kiállításokat. A számos vendégkiállítás mellett, nagy hangsúlyt fektetnek a székelyföldi fiatal alkotók felkutatására és támogatására is. Így minden évben, pályáztatás útján egy fiatal művésznek szerveznek kiállítást, illetve visszatérő szereplői ennek a térnek a TAG csoport (Transylvanian Art Group), az 1990-ben alakult Művészeti Szakközépiskola első képzőművész-generációjának tagjai. Ugyanakkor a PAG célja külföldön is képviselni a hazai művészeket kiállításokkal, katalógusokkal.
Az aukcióknak errefele nincs múltja, de talán van jövője. Erre nyit lehetőséget ez a kezdeményezés is. A tulajdonosok, a kortárs művészetek iránti kereslet világszinten megfigyelhető növekedését szem előtt tartva, szeretnék, ha mindez a székelyföldi művészek számára is elérhető lenne.
A galériában kortárs műalkotásokat vásárolhatnak az érdeklődők.
Nyitvatartás: Hétfő–Szombat, 10 és 18 óra között.
Bővebb információk: www.palgallery.ro

Székelyföld galéria

2009 decemberében új, önálló székházba költözött a Székelyföld Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa közös tulajdonában álló Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztősége. A Tudor Vladimirescu utca 5. szám alatt, az 56-os tér szomszédságában álló, hangulatos épület emeleti részén egy kis galériát nyitottak, ezzel egészítve ki a szerkesztőség addigi tevékenységét. Többnyire kéthavonta nyílnak itt kisebb egyéni kiállítások, amelyek gyakran azon szerzők alkotásait láttatják, akik egy-egy folyóiratot illusztrálnak. A kiállítások mellett, minden hónapban itt szervezik az új lapszámok ünnepélyes bemutatóit is. Kellemes, otthonos hangulat fogadja az odalátogatókat, akik a műélvezet mellett, rövid időre részesei lehetnek egy irodalmi szerkesztőség életének is. Hideg időben, a pincében kialakított, protokolláris célokat szolgáló térben vagy nyáron, a filagóriában elfogyasztott finom bor, pedig csak fokozza az élvezeteket.
Nyitvatartás: Hétköznaponként 8 és 16 óra között.
Bővebb információk: www.palgallery.ro

Új Kriterion Galéria

A Kriteron Alapítvány tulajdonában levő galériában (Petőfi Sándor utca 4. szám) már a kilencvenes évek óta szerveznek kiállításokat. 2011 decemberében, miután az alapítvány vezetését Hajdú Áron, a Bookart Könyvkiadó igazgatója vette át, a galériát átszervezték. Ekkor kapta Új nevét, ami nem csupán a felújításra utal, hanem annak, új koncepciók szerint való működésére is. Eszerint, ebben a térben kizárólag meghívásos alapon állíthatnak ki művészek, nagy nevekkel próbálnak egy jónevű galériát létrehozni ebben a kisvárosban. Befutott, jól ismert művészekkel vonzza közönségét ez a tér, ami nem jelenti azt, hogy kizárólag vendégművészeket vonultatna fel. Minden év augusztusában, a Csíkszeredai Városnapok alkalmából egy helyi művész kiállítását is megszervezik. Többnyire kéthavonta jelentkeznek új kiállítással. Eddig olyan művészek fordultak meg itt, mint Mircia Dumitrescu, Vásárhelyi Antal és a csíkszeredai Jánosi Antal grafikusok, Răzvan Alexandru, Duliskovich Bazil és Gaál József festőművészek illetve Tóth György fotóművész is, akit Yoko Ono kért fel, hogy portrét készítsen róla.
Nyitvatartás: Hétköznaponként 10 és 18 óra között.
Bővebb információk: www.ujkriteriongaleria.ro

Megyeháza Galéria

A Hargita Megye Tanácsának épületében (Szabadság tér 5. szám) és fenntartásában álló galéria 2012. október 30-án újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az átalakított, újjávarázsolt térben korábban is szerveztek kiállításokat, de annak átjáró jellege nem kedvezett a művészetek népszerűsítésének. A kommunista diktatúra idején ez a földszinti rész a pártvezetők bevonulásának színtere volt. Jelenleg egy mozgatható falakkal ellátott, multifunkcionális tér fogadja a látogatókat, amely határozottan elkülönül a megyeháza földszinti előcsarnokától. Az új galériát András Alpár és Lőrincz Barna helyi építészek tervezték. Jelenlegi formájában többféle kulturális esemény megszervezésére nyílik lehetőség. Helyi és vendégül látott, elsősorban kortárs képzőművészeti kiállítások megrendezése mellett, ez a tér alkalmas más művészeti formák befogadására is. A galéria érdekessége, hogy – a megyei tanács kapusszolgálatának köszönhetően – ez a térség egyetlen, 24 órán át nyitva tartó kiállítótere.
Tátlatvezetés igénylésére is van lehetőség hétköznaponként 9 és 11 óra között. Ez a szolgáltatás a galleria@hargitamegye.ro e-mail címen igényelhető.
Bővebb információk: galeria.hargitamegye.ro

Kossuth utcai galéria

2010-ben, két év szünet után, újjáéledt a Kossuth utcában (12. szám, első emelet) található, korábban KO.KE.M. – Kortárs Képzőművészeti Múzeum és Galériaként ismert kiállítótér. A városi tanács fenntartásában álló, a Csíki Székely Múzeum által működtetett, immár korszerűen felszerelt és megnagyobbított térben havonta rendeznek kiállításokat hazai és külföldi művészek számára egyaránt. Ugyanakkor ez a tér is multifunkcionális, volt itt már építészeti kiállítás, gyakori filmvetítés, rövidfilm fesztivál is. A tízemeletes tömbház első emeletén található, egybe nyitott, átlátható, minimalista módon kialakított tér elsősorban a múzeum kortárs jellegű, időszakos kiállításainak ad helyet, így sikerül megőrizni annak muzeális jellegét anélkül, hogy az intézménynek el kellene zárkóznia a kortárs megnyilvánulásoktól.
Nyitvatartás: Hétfő–Péntek, 12 és 18 óra között.
Bővebb információk: www.csszm.ro

Siló, Kortárs Művészeti Központ

Az 1942-ben épült gabonaraktárt – miután jó néhány évig kihasználatlanul állt –, Biró Albin vállalkozó bérbe vette azt, és úgy döntött, hogy megváltoztatja az épület eredeti funkcióját. Az addig gépezetekkel, csövekkel és a gabona raktározására alkalmas faszerkezetekkel zsúfolt belső terek átalakítását követően, civil szervezetek rendezvényei kapnak itt helyet. A kétszintes toronnyal magasított hétemeletes betonépület, mely valaha a város legmagasabb épülete volt 2010 óta szabadidős és kulturális tevékenységek tere. Nagyszabású képzőművészeti kiállítások, kísérleti színházi produkciók, kisebb koncertek, vetítések színhelye a Siló – Kortárs Művészeti Központ, amely egy izgalmas, alkotói kihívásokkal teli felület. Bár ez az ipari környezet kívül esik a városközponton (Brassói út 17. szám), szívesen keresik fel a kortárs művészetek kedvelői. A benne zajló tevékenységek egyelőre időszakosak, azonban az épület önmagában is muzeális jelentőséggel bír. Részleteiben még megtekinthető a zsákcsúszda, a Németországból hozott régi Siemens gépek, valamint a gabonatárolásra alkalmas faszerkezetek – ez utóbbiak ma általakítható kiállítófelületként szolgálnak. A toronyból elénk táruló körpanoráma pedig egyedi látványt nyújt Csíkszeredáról.
Nyitvatartás: Hétköznaponként 17 és 21 óra között.