Gyógyító természet (06)
A környék egyik legnagyobb kincsét gyógyvizei és forrásai jelentik. Az utóvulkáni működés következtében a föld mélyéről nagy számban törnek fel ásványvizek. Csak a város szűkebb környezetében több mint 10 borvízforrás található. Számos gyógyvíz környékén a helybéliek famedencéket, mofettákat építettek már ősidőktől fogva. Ezek voltak az úgynevezett népi feredők. Ezt a régi szokást az utóbbi 10 esztendő székelyföldi kalákamozgalmainak köszönhetően sikerült feleleveníteni, közös erőből számos új feredőt építeni, amelyeket ma is szívesen használnak gyógyulni vágyók és egészségesek egyaránt.

Oszd meg ismerőseiddel:


Barangolás indítása

Csíksomlyó, Mária forrás

Barangolás indítása

Zsögöd, borvízforrás

Barangolás indítása

Zsögöd, Gyógyfürdő

Barangolás indítása

Szécseny, Katalin forrás

Barangolás indítása

Hargitafürdő, Vallató forrás

Barangolás indítása

Hargitafürdő, mofetták

A túra állomásai
Csíksomlyó, Mária forrás

A Kis-Somlyó-hegy lábánál fakadó borvízforrást, fellobogó vízbősége és gazdag forrása miatt, Benkő Károly 1853-ban „lobogó víz”-nek nevezte. A Na-HCO3 típusú ásványvízről Imets Fülöp Jákó tanár, a Csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium egykori igazgatója, a Székelyföld című lap 1883. novemberi és decemberi számaiban így írt:
„A somlyói szerzetesek a Somlyó nyugati tövében s részben saját területükön fekvő ásványos forrásra figyelmüket kiterjesztették.” Erről tanúskodik a kőküpü chronostichonja:
„Rég fa VaLék. DarVas VenánCz VáLtoztata KőVé, Már Vigan Lobogok, hogy kIkI VágygyaL Igyék!” A chronostichon betűi az 1839-es évet adják.
Kettős válujának egyikén a következő vers állott: „Szomjas merits, vagy igyál, im jó és friss vagyok itt is.”
A másikon: „A barmok s madarak szomjukat üzik el itt.”
Aláírás: „Bodó Benjamin Sz.-Ferenczes.” A forrást később tetőszerkezettel látták el, hogy védjék az időjárás hatásaitól. A csíksomlyói borvíz a csíkszeredaiak által ma is közkedvelt ívóvíz, mely gyógyhatásait tekintve alkalmas savtúltengéses gyomorbántalmak és emésztési zavarok kezelésére.

Zsögöd, borvízforrás

Zsögödfürdő az Alcsíki- és Felcsíki-medencét összekötő Olt-szorosban terül el. A Harom-Somlyó vulkáni formáit áttörő Olt jobb partján feltörő hideg és langyos források vizét hasznosítják a fürdők.
Az ásványvízforrás valamint a fürdőben használt hideg- és melegvizet tápláló forrás is vasas, magas széndioxid tartalmú. A fürdő környékén egykor négy iható vizű borvízkút és több mint tíz szabadforrás is volt. Az egykori természetes Szikla-forrás mára ugyan eltűnt, de a szomszédságában kialakított borvízkút ugyanazt a vizet hasznosítja. A zsögödi vizek, melyek alkotóelemeikben egymáshoz hasonlóak, számos egészségügyi panasz enyhítésére alkalmasak, úgy mint: reumatikus bántalmak, emésztő- és érrendszeri problémák, vese- és idegbántalmak kezelésére.

Zsögöd, Gyógyfürdő

Zsögödfürdő az Alcsíki- és Felcsíki-medencét összekötő Olt-szorosban terül el. A Harom-Somlyó vulkáni formáit áttörő Olt jobb partján feltörő hideg és langyos források vizét hasznosítják a fürdők.
Csíkszereda legbővizűbb forrásai Zsögödfürdőn találhatóak, ugyanakkor ásványvizes strand és beltéri medence, valamint kádasfürdő is igénybe vehető itt. Még Szejkefürdőn található a zsögödfürdőihez hasonló mofetta. A mofettába bevezetett gázt egy szénsavas ásványvízkút szolgáltatja Zsögödfürdőn. A mofetta egész évben működik, 2005-ben egy magánvállalkozó jelentős felújítást végzett a létesítményben.

Szécseny, Katalin forrás

A Katalin Fürdő – a helyiek szóhasználata szerint a Szeredai Strand – szomszédságában található a Katalin-forrás, melynek vize télen-nyáron 22 ⁰C-os. Ivókúraként krónikus gasztritisz és vesebántalmak kezelésére alkalmazzák. Fürdőként (az eredeti forrás fölé épült a fürdő két medencéje, így biztosítva a természetes vízcserét) hűléses, ér- és idegrendszeri bántalmak kezelésére alkalmas. A forrás vize ma, eredeti helyétől valamivel távolabb, a fürdő bejáratával szemben kiépített, kellemes környezetben található.

Hargitafürdő, Vallató forrás

Hargitafürdõ területén több kénes, szénsavas ásványvízforrás található.
A kis fürdőtelep egykori híres fürdői és forrásai többnyire tönkrementek. Híres volt az Omláka nevű lápban kialakított fürdőmedence (Apor Fürdőmedence), a Szemvíz-forrás, a „Vallató-fürdő” (azaz hideg fürdő) és a Lobogó Lápfürdő. Több ásványvízforrást ivóvízként is használnak. A ma is létező Vallató- és Lobogó-források egyben feredőként (fürdőmedenceként) is működnek. Az előbbi 6-7 ⁰C-os vizéről kapta nevét, ugyanis még egy ennyire hideg vizű forrás nincs a térségben.
A Vallató vize főként szív- és érrendszeri megbetegedések esetén javallott. A forrás környékét néhány éve felújították.

Hargitafürdő, mofetták

Hargitafürdőt régen a kaolin kitermelése, ásványvízforrásai (borvizek) és mofettái tették ismertté. Hargitafürdő mofettái, gőzlői és – a Kárpátok peremvidékén igen gyakori – vasas, magnéziumos, erősen szénsavas ásványvízforrások feltörése, az erőteljes vulkáni utóműködésről tanúskodnak. A XIX. század elején fedezték fel a (száraz gáz formájában) széndioxiddal együtt kiáramló kénhidrogénes kigőzölgések jótékony hatását. A kigőzölgések fölé mofettákat építettek, melyek közül kettőben ma is rendszeres kezelés végezhető. Vegyi összetételük különbözik egymástól, így számos panasz, többek között köszvény, reuma kezelésére is alkalmasak.
A gázfürdő-kúra hatására a betegek állapota javul, ízületi gyulladásuk mérséklődik. A magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére is javasolt a kénes-szénsavas gázfürdő.