Csíki termékek (05)
Számos alkalom és lehetőség van a városban arra, hogy helyi termékeket vásárolhassunk. A központban található nagypiacon, az állandó zöldség és gyümölcskínálat mellett helyi készítésű húsfélék, tej- és péktermékek várják a látogatókat a közelmúltban kialakított Helyi termelők vásárcsarnokában, amely a piachoz kapcsolódó épület földszinti részén helyezkedik el. A helyi termékeket hivatott népszerűsíteni a megyei tanács által, minden hónap harmadik szombatján szervezett Helyi termékek vására is, amely rendszerint a megyeháza előtti téren kerül megrendezésre. Az élelmiszereken kívül kézműves termékek gazdag kínálatát is több helyen megtaláljuk. A város- és megyenapi rendezvények keretében tartott vásárok mellett a nagyobb ünnepek alkalmából is vásárokat szerveznek. Ezek közül jelentősebb a Vár-téren megrendezett karácsonyi vásár, a Majláth Gusztáv Károly téren Advent időszakában müködő helyi élelmiszer és kézműves termékek vására, illetve a szintén karácsonyra időzített Delikates vásár.

Oszd meg ismerőseiddel:


Barangolás indítása

Karácsonyi vásár a Vár téren

Barangolás indítása

Karácsonyi vásár a Vár téren

Barangolás indítása

Karácsonyi vásár a Vár téren

Barangolás indítása

Helyi termelők vásárcsarnoka

Barangolás indítása

Piac, vásárcsarnok

A túra állomásai
Karácsonyi vásár a Vár téren

Hargita Megye Tanácsa évek óta nagy hangsúlyt fektet a helyi termékek népszerűsítésére. Különféle programok által teszi elérhetővé és a helyi termelők minőségi portékáit. Egyik ilyen jellegű rendezvénye a vártéri kétnapos Karácsonyi Vásár is, amely már kötelező kelléke az ünnepi készülődésnek Csíkszeredában.
A karácsonyi vásárnak köszönhetően a csíkiak asztalára helyi termelők által készített töltött káposzta, diós kalács, kocsonya vagy szárazkolbász kerül. Változatos a felhozatal a különböző hagyományos és helyi termékekből: hústermékek, tejtermékek, méz, házikenyér, péktermékek, házi sütemények, házi tojás, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, zöldség, gyümölcs valamint különböző kézművestermékek egyaránt magtalálhatóak itt.
A vásár idején rendszerint élő állatokkal berendezett betlehemmel várják a legkisebbeket.

Helyi termelők vásárcsarnoka

Csíkszereda központjában található a nagypiac, ahol szerdánként tartják a piacnapot. Ilyenkor rendszerint nagyon bő a választék, ugyanakkor az árak is valamivel kedvezőbbek, mint a hét többi napján. A szabadtéri zöldséges-gyümölcsös standok mellett a piacnak van egy födött csarnoka is, ahol elsősorban tejtermékeket és húsféléket árusítanak.
Néhány évvel ezelőtt a benti részt kétfele osztották, egyikben kizárólag helyi termékek kaphatók: tejtermékek, tojás, húsfélék, pékáru. Közkedvelt hely ez a városiak számára, hiszen itt garantáltan mindig friss termékek közül, házias ízekből válogathatnak.

Piac, vásárcsarnok

Csíkszereda zöldség és gyümölcspiaca a város központjában, a megyeháza épülete mögötti tömbházgyűrűben található. A piacon egész évben gazdag kínálat várja a vásárlókat. A szabadtéri részleg mellett működik egy födött rész is, ahol főként helyi termékek közül válogathatunk. A benti részben mintdig találunk tejtermékeket, a környéken készített sajtokat, túrókat, de itt árulja a vidéki néni is házi tojásait, kerti zöldségeit. Vásárolhatunk itt finoman elkészített savanyúságokat, illetve zakuszkát is.
A téli időszakban ide költözik be a szabadtéri árusok egy része is, elsősorban az almaárusok.