Aktív szabadidő (05)
Csíkszeredát a téli sportok hazájaként emlegetik, mivel hosszú itt a tél és ez kedvez az olyan sportoknak, mint a sízés, korcsolyázás vagy a jégkorongozás. A környéken számos sípálya várja a látogatókat, a város egyik szimbólumát jelentő, Vákár Lajos nevét viselő jégpalota, illetve az annak szomszédságában található szabadtéri korcsolyapályák pedig a jégkorongozók, a gyorskorcsolyázók és műkorcsolyázók gyakorlóterei, amelyek azonban nemcsak a sportolók, hanem a szabadidejüket hasznosan eltölteni vágyók kedvelt helyszínei is. Bár a téli sportokról nevezetes a megyeszékhely, Csíkszereda városi környezete, illetve a város tágabb, természeti környezete minden évszakban lehetőséget ad az mozgásra, sporttevékenységekre. A néhány éve megépített bicikliutaknak és az egészséges közlekedést népszerűsítő kampányoknak, és nem utolsó sorban a Székelyföldi körversenynek köszönhetően a biciklizés is egyre népszerűbb a városban. Ugyanakkor ásványvizes strandok és födött uszodák is szép számban akadnak Csíkszeredában. Van a városnak sportcsarnoka, szabadtéri futballpályái, kosárlabda pályái, urbanfittness létesítményei. Aki pedig nyugodtabb környezetre vágyik, kirándulhat a környéken. A Hagita, a Somlyó hegyei vagy akár a Suta tó melletti erdők vagy a szécsenyi, illetve zsögödi erdők a leginkább látogatott gombászó- és kirándulóhelyek.

Oszd meg ismerőseiddel:


Barangolás indítása

Vákár Lajos műjégpálya

Barangolás indítása

Ifjúsági park

Barangolás indítása

Csíksomlyó, sípálya

Barangolás indítása

Tolvajos-tető, sípálya

A túra állomásai
Vákár Lajos műjégpálya

A hideg idő miatt a város és környéke alkalmas téli sportok művelésére, ennek köszönhetően Csíkszereda a téli sportok – a gyorskorcsolya, az alpesi sí, a biatlon valamint a jékgorong – hazája. Csíkszereda a téli sportok szempontjából az ország egyik legtekintélyesebb központja. Nem csak födött, hanem két szabadtéri műjégpálya is épült a városban, melyek közül ma már csak a Vákár Lajos Műjégpálya mögöttit üzemeltetik időszakosan. Ez a tér kikapcsolódásra alkalmas, a sportolók a födött pályán edzenek.

Ifjúsági park

Az ifjúsági parkként emlegetett zöld övezet nevét egykori funkciójáról kaphatta, ugyanis a rendszerváltás előtt itt volt az ún. gyermekváros, amelyet a városi gyerekek nagy örömmel használtak.
Az enyhén lejtős, teraszosan kialakított négyzetes parkocskát növényzetének szabálytalansága teszik izgalmassá. Fenyőfái közel több mint fél évszázadosak, gesztenyefái pedig a gyerekek kedvencei. A parkot növényzetének szabálytalansága teszi izgalmassá. Fenyőfái több mint fél évszázadosak, gesztenyefái a gyerekek kedvencei. Az egykori gyerekváros ugyan már nem létezik, de játszótere, szánkózásra alkalmas domjai miatt ma is közkedvelt tér ez a városban. Sportolók, főként tájfutók is gyakran tartanak itt edzéseket.

Csíksomlyó, sípálya

A Kis-Somlyó oldalában található sípálya közkedvelt sportolási helye a városiaknak. A sípálya hossza 397 m és a tengerszint fölötti magassága 822,6 m. A város központjához legközelebb eső pályán 2,5 m/sec sebességű tányéros felvonó áll rendelkezésre. A kissomlyói sípálya esti sízésre is alkalmas. A pálya aljában található egy melegedő is, mely büfével, meleg italokkal és szabadtéri terasszal várja a vendégeket.

Tolvajos-tető, sípálya

A Székelyudvarhelytől 36 km-re, Csíkszeredától 16 km-re található Tolvajos-tető nevezetes hely, ahol gyakran megállnak a turistabuszok. Itt volt az a csata 1567-ben, amelyet a katolikus Csík és Gyergyó népe vívott János Zsigmond fejedelem hittérítő seregével szemben, és amelynek emlékére tartják a Csíksomlyói Pünkösdszombati Fogadalmi Búcsút.
Ez a hely azonban nem csak történelmi szempontból jelentős, hanem télen-nyáron kikapcsolódásra, kirándulásra, sportolásra alkalmas terep is. Itt is működik egy sípálya felvonóval, akárcsak Hargitafürdőn. Kedvelt helye ez a városiaknak és a távolról érkező turistáknak egyaránt.

Hargitafürdő

Hargitafürdő Csíkszeredához tartozó, hegyvidéki jellegű, helyi érdekű fürdő- és üdülőhely, amelyet századok óta használt borvízforrásai, mofettái, sípályái valamint a – mára megszűnt – kaolinbánya tett híressé.
1250-1400 m magasan helyezkedik el a Csicsói Hargita keleti oldalán. Csíkszeredával a 23 km hosszú Hargita utca köti össze. Megközelíteni a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő útról, a Tolvajos-tetői leágazástól (Hármas Kereszt) az üdülőtelepig húzódó 7 km hosszú, jó minőségű, télen is mindig járható műúton lehet.
A tél itt hosszú és bőséges havat hoz. A síszezon általában 4 hónapig tart. A hóréteg átlagos vastagsága 60-70 cm.
Székelyföld legnagyobb síközpontja, különböző nehézségi szintű sípályákkal várja a turistákat. Az 5 pálya – Csipike, Miklós, Kossuth, Ózon és Hópánkó – mindegyike modern sífelvonó rendelkezik. Újdonságnak számít a 150 m hosszú hófánkpálya (vagy más nevén „hópánkó” vagy „snowtubing”), amelynek saját felvonója van. A 2010-ben épített Salvator Jégpályában, pedig a korcsolyázni vágyók lelhetik örömüket. A jégpálya nyáron műgyepes futball- és teniszpályaként működik.