Barangolás
Kedves virtuális látogató!
Tematikus túrákra, virtuális sétákra invitálunk.
Fedezd fel Csíkszeredát és környékét gömpanorámák segítségével, a számítógéped elől.
Barangolj a képernyődön, és érezd jól magad nálunk.

Oszd meg ismerőseiddel:

Túrák leírása
Városi séta

A változó koroknak, politikai rendszereknek köszönhetően Csíkszereda egy több központú város. Ezt impozáns épületei jelzik. Központnak számít a Vár tér, amelyet régi épületek, mint a Mikó vár, a polgármesteri hivatal, a törvényszék épülete vesznek körül, de központként tartják számon a kommunista diktatúra idején épített Szabadság teret és környékét is a megyeházával, a Szakszervezetek Művelődési Házával.
Igazából központnak azt szokták nevezni, ahol mozgás, élet, állandó lüktetés van. Ebből a szempontból kihagyhatatlan a sétáló utca, régi polgári házaival, szórakozóhelyeivel.
A fő terek mellett a város fejlesztésével párhuzamosan több kis térrel is gazdagodott a város. Fontosabb középületek, templomok mellett találjuk meg azokat. Rendszerint főként helyi alkotók köztéri szobrai, zöldövezetek, játszóterek, szökőkutak teszik ezeket a tereket barátságossá.

Építészeti műemlékek

Csíkszereda városának műemlékei többségükben a XIX. századra, a XX. század elejére tehetők, jellemzően neoklasszicista, eklektikus vagy éppen szecessziós stílusban épültek. Ide sorolhatóak a Petőfi utca polgári házai, a fontosabb középületek, mint a törvényszék, a polgármesteri hivatal, az egykori Nemzeti Bank épülete, a Márton Áron Gimnázium, de van a városnak néhány korábbi épülete is, melyek közül a legjelentősebb a reneszánszra tehető építészettörténeti előzményekkel rendelkező Mikó-vár. Sajnos rengeteg régi épület vált a Ceausescu diktatúra áldozatává, a városnak azonban ma is van egy hangsúlyos tengelye – Vár tér – Petőfi utca, Márton Áron utca –, amely őrzi még a régi Csíkszereda képét, hangulatát.

Egyházi örökség

Egyházi örökségét tekintve felbecsülhetetlen értékeket rejt magában ez a környék. A csíksomlyói műemlékegyüttes építészeti szempontból is jelentős értékkel bír, a kegyhely szellemisége, a csíksomlyói búcsú azonban világszerte ismert. A virtuális séta lehetővé teszi, hogy részesei legyünk ennek a csodának, illetve késztetést érezzünk arra, hogy személyesen is ellátogassunk erre a helyre. Csíksomlyó mellett a környék is bővelkedik műemléktemplomokban, amelyek közül többet restauráltak az utóbbi években és néhány közülük igen korai, akár Árpád-kori jegyeket is mutat. A régi templomok mellett az utóbbi évtizedekben több új templomot is építettek, amelyek neves építészek munkái, illetve neves, főként helyi művészek alkotásait őrzik.

Régi csíkiak

Ez a túra várostörténeti ismeretek szerzésére ad lehetőséget neves csíki személyiségek tevékenységének tükrében. Köztéri szobrok, emlékplakettek mesélnek Csíkszeredáról, számos híres egyházfő, városvezető, tudós, muvész és sportoló tevékenységéről, teljesítményéről, melyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Csíkszereda egy vonzó, kellemes várossá váljon nemcsak látványában, hanem szellemiségében, hangulatában is.

Köztéri alkotások

Minden új kor, rendszer, vezetés szereti kijelölni a maga tereit, felülírva a korábbiakat. Ezzel magyarázhatóak az utca átnevezések, de a köztéri szoborállítás szokása is amellett, hogy ez utóbbiak hangulatossá, hangsúlyossá is teszik az adott közösségi helyszíneket. A Csíkszeredában látható köztéri alkotások többsége újkeletű, a rendszerváltás után készült. Találunk közöttük a várostörténethez kapcsolódó neves személyiségekről megformált szobrokat, domborműveket, ugyanakkor vannak köztük jeles történelmi eseményekhez, ezredfordulóhoz kapcsolódó alkotások is. Többségükben környékbeli alkotók munkái.

Séta a természetben

Csíkszereda városképét az is jellemzi, hogy bővelkedik zöld övezetekben. Éppen ezért, ha a természet csendjére, nyugalmára vágyunk, nem kell messzire menni, hiszen már a városban is több park, sétány áll rendelkezésünkre, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha nem is egy városban lennénk. Kiszűrődnek a zajok, friss levegő, madárcsicsergés, kellemes árnyék, évszázados fák, hangulatosan kiépített pihenőhelyek, játszóterek teszik élvezhetővé városi sétáinkat. Ugyanakkor a város peremrészei, illetve a környező erdők is hangulatos sétákra, kirándulásokra adnak lehetőséget. Rengeteg gombászóhely, gyógynövények gazdag választéka, ugyanakkor számos ásványvizes és édesvizű forrás, feredő, gyönyörű panorámát nyújtó kilátók növelik a természeti élményt.

Gyógyító természet

A környék egyik legnagyobb kincsét gyógyvizei és forrásai jelentik. Az utóvulkáni működés következtében a föld mélyéről nagy számban törnek fel ásványvizek. Csak a város szűkebb környezetében több mint 10 borvízforrás található. Számos gyógyvíz környékén a helybéliek famedencéket, mofettákat építettek már ősidőktől fogva. Ezek voltak az úgynevezett népi feredők. Ezt a régi szokást az utóbbi 10 esztendő székelyföldi kalákamozgalmainak köszönhetően sikerült feleleveníteni, közös erőből számos új feredőt építeni, amelyeket ma is szívesen használnak gyógyulni vágyók és egészségesek egyaránt.

Kulturális helyszínek

Csíkszereda az év minden időszakában kulturális, művészeti rendezvények gazdag kínálatát nyújtja. Mindez főként annak köszönhető, hogy már 1968 óta létezik itt művészeti oktatás és éppen ezért ma már elmondható, hogy a környéken több száz képzőmuvész, zenész, színész, író, költő él és alkot. Ugyanakkor a város elegendő térrel, megfelelő intézményes kerettel is rendelkezik ahhoz, hogy művészei időről-időre megmutathassák magukat a nagyközönségnek. Klasszikus és kortárs mufajokból egyaránt lehet válogatni mind a zene, mind a képzőművészet, színház tekintetében. Ugyanez elmondható a kulturális helyszínekről is. A klasszikus terek – kőszínház, galériák, múzeumok – mellett számos alternatív helyszínnel is gazdagodott a város az utóbbi években, amelyek már önmagukban is érdekességnek számítanak.

Aktív szabadidő

Csíkszeredát a téli sportok hazájaként emlegetik, mivel hosszú itt a tél és ez kedvez az olyan sportoknak, mint a sízés, korcsolyázás vagy a jégkorongozás. A környéken számos sípálya várja a látogatókat, a város egyik szimbólumát jelentő, Vákár Lajos nevét viselő jégpalota, illetve az annak szomszédságában található szabadtéri korcsolyapályák pedig a jégkorongozók, a gyorskorcsolyázók és műkorcsolyázók gyakorlóterei, amelyek azonban nemcsak a sportolók, hanem a szabadidejüket hasznosan eltölteni vágyók kedvelt helyszínei is. Bár a téli sportokról nevezetes a megyeszékhely, Csíkszereda városi környezete, illetve a város tágabb, természeti környezete minden évszakban lehetőséget ad az mozgásra, sporttevékenységekre. A néhány éve megépített bicikliutaknak és az egészséges közlekedést népszerűsítő kampányoknak, és nem utolsó sorban a Székelyföldi körversenynek köszönhetően a biciklizés is egyre népszerűbb a városban. Ugyanakkor ásványvizes strandok és födött uszodák is szép számban akadnak Csíkszeredában. Van a városnak sportcsarnoka, szabadtéri futballpályái, kosárlabda pályái, urbanfittness létesítményei. Aki pedig nyugodtabb környezetre vágyik, kirándulhat a környéken. A Hagita, a Somlyó hegyei vagy akár a Suta tó melletti erdők vagy a szécsenyi, illetve zsögödi erdők a leginkább látogatott gombászó- és kirándulóhelyek.

Csíki termékek

Számos alkalom és lehetőség van a városban arra, hogy helyi termékeket vásárolhassunk. A központban található nagypiacon, az állandó zöldség és gyümölcskínálat mellett helyi készítésű húsfélék, tej- és péktermékek várják a látogatókat a közelmúltban kialakított Helyi termelők vásárcsarnokában, amely a piachoz kapcsolódó épület földszinti részén helyezkedik el. A helyi termékeket hivatott népszerűsíteni a megyei tanács által, minden hónap harmadik szombatján szervezett Helyi termékek vására is, amely rendszerint a megyeháza előtti téren kerül megrendezésre. Az élelmiszereken kívül kézműves termékek gazdag kínálatát is több helyen megtaláljuk. A város- és megyenapi rendezvények keretében tartott vásárok mellett a nagyobb ünnepek alkalmából is vásárokat szerveznek. Ezek közül jelentősebb a Vár-téren megrendezett karácsonyi vásár, a Majláth Gusztáv Károly téren Advent időszakában müködő helyi élelmiszer és kézműves termékek vására, illetve a szintén karácsonyra időzített Delikates vásár.

15
Városi séta

Közterek, utcák, negyedek, melyeket útba ejthetünk egy csíkszeredai séta során.

14
Építészeti műemlékek

Országos és helyi jelentőségű műemlék épületek, évszázados történetek.

11
Egyházi örökség

A vallási élet színterei, műemlék értékű és kortárs templomok, kápolnák.

05
Régi csíkiak

Neves csíkiak emlékét megörökítő épületek, szobrok, domborművek, emléktáblák.

11
Köztéri alkotások

Emlékművek és képzőművészeti alkotások, melyek a város köztereit színesítik.

09
Séta a természetben

Városi parkok, zöldövezetek, nyaraló-negyedek, hegyek, fák, tavak, természetvédelmi területek.

06
Gyógyító természet

Borvízforrások, gyógyvizek, mofetták, hideg szénsavas fürdők, népi feredők.

15
Kulturális helyszínek

Múzeumok, galériák, kulturális terek, intézmények, eseményhelyszínek.

05
Aktív szabadidő

Sportolási lehetőségek, helyszínek a mozgás szerelmeseinek a városban és környékén.

05
Csíki termékek

Piacok, vásáros helyek és vásárok, ahol helyi termelők portékái megtalálhatók.

Térkép